Особливості модернізації гідро-пневматичного висівного апарату

  • Прасолов Є. Я. Полтавська державна аграрна академія
  • Рижкова Т. Ю. Полтавська державна аграрна академія
  • Величко К. С. Полтавська державна аграрна академія
Ключові слова: гідро-пневматичний спосіб, висівний апарат, пророщене насіння, водонасіннєва рідина, сила адгезії

Анотація

Відомі конструкції гідравлічних та пневматичних висівних апаратів призводять до травмування насіння та їх паростків під час висіву. У модернізовану гідро-пневмосівалку пропонується вбудувати пристрої для покращення якості висіву насіння. До неї включено систему для знезараження насіння, пристрій для обробки насіння випромінюванням надвисокої частоти, пристрій для підрахунку кількості листочків пророщеної культури та підрахунку кількості насінин. Модернізовано конструкцію сошників, які забезпечують рівномірність висіву пророщеного насіння гідро-пневматичним способом.
Досліджувались фізико-механічні властивості насіння овочів. Показано, що коефіцієнт тертя насіння з робочою поверхнею ложки та стінками насіннєвого ящика й інших допоміжних органів впливають на якість висіву насіння, кількість пропусків і пошкодження ростків в процесі висіву. Визначено, що найменше тертя насіння з робочими поверхнями у матеріалів ПВХ або фторопласт.
Значне зниження коефіцієнту тертя при використанні пророщеного насіння у якості висівного матеріалу, де поліпшення якості висіву пророщеного насіння в порівнянні з непророщеним становить в середньому 48 %. Використання запропонованої водо-насіннєвої рідини, якою змочують насіння в процесі висіву, підвищує якість затягування ложкою насіння. Це дозволяє переорієнтувати насіння в ложці та забезпечити його надійну фіксацію.
За трьома факторами визначені оптимальні параметри роботи гідро-пневматичної сівалки.
Аналіз результатів показав, що пропуск насіння склав 2,55 % за визначальних факторів в межах: частота обертання вала 18,42…19,17 с -1, жорсткість пружини державки 541…547 Н/м, швидкість потоку повітря, який направляється в насіннєвий ящик 5,78…6,15 м/с. Запропонована технологія забезпечує уникнення пропусків насіння та пошкодження ростків в процесі посіву овочів гідро-пневматичним висівним апаратом, що забеспечує економію й отримання ранньої продукції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Прасолов, Є., Рижкова, Т. і Величко, К. (2020) «Особливості модернізації гідро-пневматичного висівного апарату», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 65-69. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).65-69.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.