Підвищення ефективності роботи зерноочисної техніки від шкідливого впливу дисперсного пилу

  • Гаєк Є. А. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
Ключові слова: процеси очищення, запилений повітряний потік, циклон, інтенсифікація, продуктивність, дисперсні частинки

Анотація

Розглянуто способи підвищення ефективності працездатності зерноочисної техніки в сільськогосподарському виробництві.
Метою роботи є підвищення ефективності та працездатності техніки для збирання та обробки зернових культур шляхом комплектування систем очищення: електро-статичним фільтром дизельного палива, використання ротаційного циклону від шкідливого впливу дисперсних частинок.
Збільшення довговічності та продуктивності зернозбиральної техніки та зерноочисних машин є однією з найважливіших проблем сучасного розвитку у галузі, тому що простої техніки під час збирання та переробки зернової продукції пов'язано з великими економічними втратами. Технічними аспектами її рішення є поряд з конструкторськими розробками, що забезпечують необхідне підвищення працездатності техніки, поліпшення якості отриманого зернового матеріалу та паливо мастильних матеріалів. Для досягнення поставленої мети пропонуються способів очищення від твердих дисперсних часток. З існуючих засобів очистки, що підвищують працездатність сільськогосподарської зерноочисної техніки, необхідно вибрати оптимальні, що дають при мінімальних витратах максимальний ефект в експлуатаційних умовах сучасного АПВ.
У статті представлені способи різного принципу дії з системами доочищення для зерноочисних сепараторів та застосування фільтрів очищення дизельного палива, що використовують неоднорідне електричне поле.
За результатами виробничими випробуваннями ротаційного циклону отримано ефективність процесу очищення зернових сумішей від дисперсних частинок пилу на 30…35 %, та збільшення продуктивності пересувних зернових сепараторів на 20…23,2 %. Застосуванням розробленої системи очищення і підготовки дизельного палива показали можливість збільшення ресурсу фільтрів тонкого очищення в 5 разів при одночасному збільшенні ресурсу плунжерних пар ТНВД в 2 рази.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Гаєк, Є. (2020) «Підвищення ефективності роботи зерноочисної техніки від шкідливого впливу дисперсного пилу», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(17), с. 53-57. doi: 10.37700/enm.2020.3(17).53-57.
Розділ
Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції