Експериментальні дослідження нерівномірності розподілу мінеральних добрив за напрямком їх розсіювання

  • Булгаков В. М. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Адамчук О. В. Національний науковий центр «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Національної академії аграрних наук
  • Кувачов В. П. Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: мінеральні добрива, розсівання, розподіл, нерівномірність, дисковий робочий орган, частота обертання, кут установки диску

Анотація

Мета. Підвищення ефективності технологічного процесу внесення мінеральних добрив відцентровими дисковими тукорозсівними робочими органами, осі яких установлені похило. Методи. В процесі експериментальних досліджень використовували основні положення ГОСТ 20315–75 «Сельскохозяйственная техника. Методика определения условий испытаний», ГОСТ 28714–2007 «Машины для внесения твердых минеральных удобрений. Методы испытаний».
Розрахунки виконували із застосуванням програмного середовища Microsoft Office Excel 2007.
Результати. На нерівномірність розсівання мінеральних добрив за напрямом їх сходження з ТОН найбільш вагоме значення оказує частота обертання диска. Отримані результати дозволяють обрати раціональні параметри і режими роботи ТОН у варіанті його розміщення на машинах для внесення добрив.
Висновки.
1. Збільшення частоти обертання диска ТОН від 600 до 800 об/хв має місце зростання ефективної дальності розсівання мінеральних добрив за напрямком їх розсівання на рівні 10,5 м. Збільшення кута нахилу диска до горизонтальної площини до 20о призводить до збільшення ефективної дальності розсівання добрив на рівні 48 деко (24 м) включно, а також збільшення відстані від ТОН до дека з максимальною часткою маси висіяного добрива (5,1 %) до 24 деко (12 м).
2. При постійній частоті обертання диска ТОН на всіх кінематичних режимах його роботи збільшення кута установки його диска до горизонтальної площини призводить до зростання показників, які характеризують розподіл мінеральних добрив по дека за напрямком їх розсівання.
3. Регулювати ширину розсівання мінеральних добрив можна частотою обертів диска ТОН при його установці під кутом до горизонтальної площини, аналогічно як це має місце в сучасних машинах для внесення добрив за горизонтального положення диска відцентрового робочого органу.
4. Збільшення кута нахилу диска до горизонтальної площини призводить до зростання показників, які характеризують дальність розсівання мінеральних добрив і робочу ширину захвату машини для їх внесення. При цьому інтенсивність збільшення зазначених показників є найбільш високою при збільшенні кута нахилу диска до горизонтальної площини від 0о до 10 о і зменшується по мірі його наступного збільшення до 30о.
5. Найбільш вагомий вплив на коефіцієнт варіації розподілу мінеральних добрив за напрямком їх розсівання має частота обертання диска ТОН.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-15
Як цитувати
Булгаков, В., Адамчук, О. і Кувачов, В. (2020) «Експериментальні дослідження нерівномірності розподілу мінеральних добрив за напрямком їх розсіювання», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(16), с. 60-68. doi: 10.37700/enm.2020.2(16).60-68.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.