Дослідження насипної щільності подрібненої рослинної сировини

  • Голуб Г. А. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Цивенкова Н. М. Поліський національний університет
  • Чуба В. В. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Голубенко А. А. Поліський національний університет
  • Ачкевич В. І. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Корнійчук В. В. Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: подрібнена сировина, коефіцієнт ущільнення, дрібна фракція, порозність шару

Анотація

Стійка тенденція до розвитку засобів з виробництва енергії та палив, що представляють альтернативу традиційним джерелам енергії, має на увазі і попередню підготовку сировини. Теплотворна здатність палива в одиниці об’єму є основною паливно-технічною характеристикою сировини. Одним із методів підвищення даного параметра є збільшення насипної щільності сировини. З метою збільшення насипної щільності сировини в одиниці об’єму пропонується конструкція експериментальної установки. В якості сировини використано поліфракційну суміш з подрібненої соломи. Дослідження виконано методом проведення багатофакторного експерименту. Змінними факторами були – фракційний склад подрібненої рослинної сировини, вміст вологи в суміші, коефіцієнт ущільнення суміші. Досліджувалась залежність насипної щільності суміші з подрібненої рослинної
сировини від змінних факторів. За результатами експерименту складено рівняння регресії та побудовано відповідні поверхні відгуку. При виробництві енергії, з метою забезпечення нормальних умов протікання тепломасообмінних процесів в шарі сировини, порозність шару повинна бути 0,54–0,61, що досягається при значенні насипної щільності сировини 200…250 кг/м3. Діапазон вказаних значень насипної щільності сировини експериментально отримано при вологості сировини 20 %, вмісті дрібної фракції в суміші з подрібненої рослинної сировини 50 % і коефіцієнті її ущільнення 1,4. Отримані результати дозволяють забезпечити керованість технологічним процесом виробництва палив та енергії. А саме, залежно від складу та вологості вихідної сировини можна підібрати такий коефіцієнт її ущільнення, при якому значення насипної щільності буде забезпечувати задану порозність шару на її основі. Представлені дослідження можуть бути використані при виборі обладнання та методу ущільнення сировини для виробництва палив та енергії на їх основі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-15
Як цитувати
Голуб, Г., Цивенкова, Н., Чуба, В., Голубенко, А., Ачкевич, В. і Корнійчук, В. (2020) «Дослідження насипної щільності подрібненої рослинної сировини», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(16), с. 45-52. doi: 10.37700/enm.2020.2(16).45-52.
Розділ
Механіка агротехнологічних матеріалів