Застосування БПЛА і систем дистанційного контролю і виявлення місць пошкоджень ЛЕП на основі клієнт-серверного додатка

  • Тимчук С. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
  • Левтеров А. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
  • Нечитайло Ю. А. Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства имени Петра Василенко
Ключові слова: електропостачання, безпілотний літальний апарат, розподілені мережі, пошкодження, клієнт-серверний додаток

Анотація

У статті Тимчука С.О., Лєвтєрова О.А., Нечитайло Ю.А. «Застосування БПЛА і систем дистанційного контролю і виявлення місць пошкоджень ЛЕП на основі клієнт-серверного додатка» проведено огляд методів і засобів скорочення часу недопоставки електроенергії в розподілених мережах 10кВ. Описано недоліки існуючих методів і програмно-апаратних засобів виявлення пошкоджень (несправностей) розподілених мереж 10кВ в умовах складного рельєфу, пов'язані з транспортними ресурсами. Обгрунтовано застосування сучасних програмно-апаратних засобів дистанційного контролю і моніторингу пошкоджень (несправностей) розподілених мереж 10кВ, де основним критерієм є економічна доцільність. Запропоновано застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у складі програмно-апаратного комплексу на основі клієнт-серверних додатків. Запропоновано модель розрахунку часу пошуку несправностей і аналізу даних, що надходять з діагностичного модуля безпілотних літальних апаратів, заснованого на контролі фізичних параметрів (акустичні, відео, електромагнітні та ін.) розподілених мереж 10кВ в умовах складного рельєфу й різних погодних умов. Передача даних від діагностичного модуля, розміщеного на безпілотному літальному апараті, здійснюється по радіоканалу (GSM, WiFi, GPRS, EDGE, UMTS, HSPA +, LTE). Вибір радіоканалу визначається умовами покриття в зоні дії безпілотного літального апарату, виходячи з найбільш стійкого прийому. Первинна обробка здійснюється за допомогою додатка Android, розміщеного на борту безпілотного літального апарату. Програмне забезпечення серверної частини складається з трьох частин: збір інформації від одного або декількох БПЛА (за потреби); візуальне відображення місця розташування БПЛА на карті розміщення ліній електропередач; аналіз даних, що надходять, і розрахунок варіантів оптимального рішення для ліквідації несправностей ліній електропередач (методами евристичного аналізу). Розглянуто можливість застосування декількох БПЛА (в тому числі з корекцією маршруту як в автоматичному, так і в ручному режимі) з метою значного скорочення часу пошуку несправностей (пошкоджень) розподілених мереж 10кВ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-01
Як цитувати
Тимчук, С., Левтеров, А. і Нечитайло, Ю. (2020) «Застосування БПЛА і систем дистанційного контролю і виявлення місць пошкоджень ЛЕП на основі клієнт-серверного додатка», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(16), с. 6-11. doi: 10.37700/enm.2020.2(16).6-11.
Розділ
Енергозбереження і альтернативна енергетика