Технології обробітку топінамбура

  • Романюк М. М. Белорусский государственный аграрный технический университет
  • Сашко К. В. Белорусский государственный аграрный технический университет
  • Горний О. В. Белорусский государственный аграрный технический университет
  • Романюк К. Г. Белорусский государственный аграрный технический университет
Ключові слова: топінамбур, технології, оригінальна конструкція, машина, міжряддя, сепарація, врожайність, елеватор, очисник, бункер, транспортер

Анотація

У статті проаналізовані технології обробітку топінамбура в Республіці Білорусь і Російській Федерації. Топінамбур довгі роки розглядався як кормова культура, проте аналіз результатів останніх наукових досліджень показав, що це культура комплексного використання. Передусім - це цінна харчова рослина. Завдяки унікальному біохімічному складу бульб, сухий порошок з них є якісною біологічно активною добавкою в велику кількість продуктів харчування.
Топінамбур є також цінною сировиною для технічної переробки і виробництва біоетанолу.
Загальноприйнята технологія обробітку топінамбура на гребенях з міжряддями 70 см не завжди забезпечує нормальні умови для його зростання і розвитку із за вузьких міжрядь, та не дозволяє забезпечити необхідне живлення. У дослідженнях, проведених В. І. Старовойтовым, встановлено, що загальноприйнята технологія обробітку топінамбура на гребенях з міжряддями 70 (75) см не забезпечує нормальні умови для зростання і розвитку топінамбура, особливо у вологі роки, що призводить до зниження урожаю або його повної загибелі. Із їх точки зору для топінамбура найбільш перспективне використання грядкової технології з шириною гряди 140 см
РУП «НПЦ НАН Білорусі по механізації сільського господарства» і ГНУ «ЦБС НАН Білорусі» запропонували і апробовують технологію обробітку «земляної груші» на грядах шириною 1,5 м в два і три рядки з міжряддями 75 і 42 см
У статті розглянута схема посадки топінамбура 132х35+35+35х30 см за цією схемою відстань між внутрішніми обрізами коліс кормозбирального комплексу складає 169 см Цього простору цілком вистачає для розміщення чотирьох рядків з міжряддями 35 см. Слід підкреслити, що подібна схема розміщення є прийнятною і для використання машин при прибиранні бульб.
Використання машин для вивезення зеленої маси при вищезгаданій схемі посадки не викликає деформацію гряди.
Відмічено, що врожайність топінамбура значною мірою залежить від ширини міжрядь. Розроблені схеми посадки бульб з урахуванням ходових просвітів машин, використовуваних при прибиранні як зеленої маси, так і бульб. Описані оригінальні конструкції машин, застосовані для прибирання топінамбура.
Мета цих досліджень - розробка схеми посадки топінамбура для забезпечення руху по полю ком-
байна, що прибирає зелену масу і транспортного агрегату зайнятого на її вивезення без травмування бульб топінамбура в грядах і розробка оригінальних схем машин для прибирання бульб топінамбура, здатних якісно і без втрат прибирати його.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-10-26
Як цитувати
Романюк, М., Сашко, К., Горний, О. і Романюк, К. (2020) «Технології обробітку топінамбура», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(15), с. 44-52. doi: 10.37700/enm.2020.1(15).44-52.
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва