Розробка нової конструкції лабораторної установки для експериментального дослідження очисників картопляного вороху

  • Булгаков В. М. Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна) https://orcid.org/0000-0003-3445-3721
  • Головач І. В. Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна)
  • Ружило З. В. Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна)
  • Рибалко В. М. Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна)
Ключові слова: ворох картоплі, домішки, лабораторна установка, експериментальні дослідження

Анотація

В роботі наведена розроблена авторами лабораторна установка нової конструкції для проведення експериментальних досліджень очисників картопляного вороху спірального типу, здатних до активного самоочищення від налиплого ґрунту, ефективного відведення ґрунтових і рослинних домішок та якісного очищення бульб картоплі з їх мінімальними втратами і пошкодженнями. Зокрема, на цій лабораторній установці будуть проведені експериментальні дослідження очисника картопляного вороху, який складається з п’яти хвилеподібно розташованих робочих спіралей, що дає змогу значно розширити робочу зону сепарації поступаючого картопляного вороху, а це сприятиме кращому його розосередженню по робочій поверхні очисника, більш інтенсивному руйнуванню ґрунтових грудок, а отже покращенню просіювання ґрунтових і рослинних домішок і зменшенню забивання робочих спіралей, що в кінцевому рахунку підвищує продуктивність і працездатність картопляного очисника. Процес очищення бульб від ґрунтових і рослинних домішок зазначеним очисником відбувається за рахунок переміщення картопляного вороху витками консольно закріплених спіральних пружин, що обертаються з певною кутовою швидкістю, та коливального руху самих пружин, що виникає за рахунок прогину їхніх поздовжніх осей під дією ваги поступаю чого в робочу зону очисника вороху. При цьому ґрунтові і рослинні домішки просіваються крізь сепаруючі зазори і витки спіралей, а бульби картоплі транспортуються витками спіралей у напрямі до вивантажувального транспортера. Розрахунки потрібної потужності на привід лабораторної установки показали, що вона не перевищує 1,3 кВт.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-07
Як цитувати
Булгаков, В., Головач, І., Ружило, З. і Рибалко, В. (2020) «Розробка нової конструкції лабораторної установки для експериментального дослідження очисників картопляного вороху», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (3(13), с. 56-61. doi: 10.37700/enm.2019.3(13).56-61.
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.