Кореляційна залежність біометричних показників капусти цвітної від умов вегетаційного періоду

  • Пузік Л. М. Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (м. Харків, Україна)
  • Гайова Л. О. Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва (м. Харків, Україна)
Ключові слова: капуста цвітна, коефіцієнт кореляції, середньодобова температура, біометричні показники

Анотація

Встановлено, що висота рослин капусти цвітної на 37 % залежала від особливостей гібрида і на 50 % від умов вегетаційного періоду. Сукупна дія факторів складала 3 %, частка інших факторів становила 10 %. У фазу утворення головки за висотою перевищували рослини гібридів Лівінгстон F1 (контроль) та Опал F1 на 6,8–15,6 % відповідно. Аналіз кореляційного зв’язку дозволив виявити сильну пряму залежність лінійної висоти рослин капусти цвітної та ГТК вегетаційного періоду: r = 0,94…0,99. Гібрид Кул F1 менше реагував на даний фактор порівняно з іншими гібридами. Середньодобова температура повітря та сума активних температур за вегетаційний період також є факторами, що впливають на біометричні показники рослин. Спостерігався сильний прямий зв’язок між лінійною висотою рослин капусти цвітної та сумою активних температур вище 10 оС. При цьому коефіцієнт кореляції коливався від 0,92 у гібрида Лівінгстон F1 до 0,99 у гібрида Кул F1. Середньодобова температура повітря також чинила сильний вплив на висоту рослин капусти цвітної: r = 0,89…0,99. Кількість листків на рослинах капусти цвітної на 8 % залежала від особливостей гібрида і на 61 % від умов вегетаційного періоду. Сукупна дія факторів АВ складала 4 %, частка інших факторів становила 28 %. Кореляційний аналіз свідчить, що за кількістю листків гібриди капусти цвітної майже однаково реагували на погодні умови вегетаційного періоду: r = 0,94…0,99. При цьому менший коефіцієнт кореляції відмічено у гібрида Лівінгстон F1. Середньодобова температура повітря та сума активних температур мали однаково сильний вплив на кількість листків капусти цвітної не залежно від гібриду: r = 0,99 На діаметр розетки листків капусти цвітної чинять значний вплив середньодобова температура, ГТК і кількість опадів за вегетаційний період.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-27
Як цитувати
Пузік, Л. і Гайова, Л. (2020) «Кореляційна залежність біометричних показників капусти цвітної від умов вегетаційного періоду», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (1(11), с. 31-37. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/249 (дата звернення: 23Квітень2024).
Розділ
Інтенсивні та екологічно ощадні технології рослинництва