Оцінка характеристик електродвигунів для індивідуального приводу висівальних агрегатів

  • Лисиченко М. Л. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, м. Харків
  • Середин М. Ю. Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, м. Харків
Ключові слова: електричний привод, висівний апарат, механічна характеристика, сервопривод, система керування, навантаження

Анотація

В статті проведено аналіз досліджень та публікацій в науково-технічній літературі існуючих проблем при використанні сільськогосподарських посівних машин в технології обробки пропашних культур. В ході проведення дослідження розглянуті питання підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки при проведенні основних операцій в системах точного висіву з використання індивідуального електричного приводу висівальних апаратів або механізмів. Перспективним напрямом розвитку висівних машин є застосування електричних двигунів змінного струму для індивідуального приводу висівного апарату. Електричні двигуни мають кращі експлуатаційно-економічні та якісних характеристики при роботі із висівним апаратом у порівнянні із використанням обертового моменту від валу відбору потужності для групового приводу виконавчих механізмів. В якості основних варіантів електричного приводу були розглянуті двигуни постійного струму з незалежним або паралельним збудженням, трифазні асинхронні двигуни з короткозамкненим ротором із керуванням орієнтованим полем, трифазні синхронні двигуни з постійними магнітами та крокові двигуни. Для первинної оцінки експлуатаційно-економічних та якісних характеристик при роботі із висівним апаратом проаналізовані механічні та навантажувальні характеристики розглянутих електричних приводів. Після аналізу характеристик приводів виявилось, що більш доцільно використовувати трифазні синхронні двигуни з постійними магнітами або крокові двигуни. Також приведено структурну схему керування трифазним синхронним електричним двигуном з постійними ніодімовими магнітами в колі ротора з використанням триконтурної системи керування із підпорядкованим регулювання вихідних параметрів, яка задовольняє вимогам робочого механізму. На основі отриманих даних сформульовані задачі для проведення подальших досліджень для вибору електродвигуна приводу висівального апарату, системи його керування та живлення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-01-21
Як цитувати
Лисиченко, М. і Середин, М. (2020) «Оцінка характеристик електродвигунів для індивідуального приводу висівальних агрегатів», Науковий журнал «Інженерія природокористування» , (2(6), с. 94-98. доступний у: http://enm.khntusg.com.ua/index.php/enm/article/view/172 (дата звернення: 28Березень2024).
Розділ
Конструкція і теорія сільськогосподарських машин.