Концепція розвитку сільськогосподарської техніки з використанням гібридного приводу - Сорокін, М.; Лисиченко, М.; Ясак, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Сучасні тенденції розвитку світової економіки змушують все більше відмовлятися від традиційних джерел енергії, переходячи до нетрадиційних та відновлювальних. Одним з перспективних напрямків є все більше застосування електричної енергії, виробництво якої, у зв’язку із сучасним розвитком науки і техніки є найбільш економічно і екологічно вигідним. В статті розглянуто сучасні напрямки розвитку гібридного електроприводу, основні аспекти проектування, та розглянуто можливість використання та застосування його в сільськогосподарський техніці. На основі аналізу літератури було розглянуто низку сучасних підходів, щодо конструкції тягових електричних двигунів, проаналізовано основні важливі моменті та розглянуто етапи розробки та застосування мотор-колес для приводів начіпних агрегатів, що використовуються під час виконання польових робіт з великими енергозатратами, наприклад оранка або культивація. Таким чином, можна зменшити потужність силового агрегату основного двигуна, знизити вартість тягових тракторів, за рахунок, спрощення конструкції та зменшення їх вартості. Економічний ефект слід очікувати і від зменшення витрать пального та широкому виборі відновлювальних джерел електроенергії. Спираючись на наведені данні при розробці та подальшому дослідженні гібридного електроприводу для сільськогосподарської техніки, дозволить розробити систему, яка дозволить зменшити витрати традиційних видів палива та зменшить забрудненість навколишнього середовища. Розвиток та впровадження електроприводу в сільське господарство, для використання на транспортних засобах, є найбільш перспективним та сучасним напрямком розвитку в сільськогосподарському машинобудуванні.