Визначення параметрів автотракторних рідіаторів - Тарасенко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У даній статті представлена інформація про ефективність охолоджуючих поверхонь автотракторних радіаторів. Як правило, автотракторні радіатори мають трубчасто-пластинчасту конструкцію серцевини. Така конструкція визначена і прийнята для мобільних машин, що працюють в умовах підвищеної запиленості, оскільки вона менше засмічує зовнішні поверхні. Основними теплопровідними елементами радіатора є охолоджуючі трубки і охолоджуючі поверхні - пластини або стрічки. Відомо, що теплота передається через стінки трубок і пластин, що охолоджують до потоку повітря. Тому матеріали, що застосовуються для виготовлення радіаторів, повинні відповідати основним вимогам, а саме ефективно передавати теплоту, забезпечувати міцність і надійність конструкції, технологічність виготовлення деталей і радіатора в цілому, економічність. У статті розглянута можливість застосування альтернативних матеріалів для виготовлення радіаторів – алюмінієвих сплавів. Алюмінієві радіатори паяної конструкції мають масу менше на 30-35% в порівнянні з мідними та латунними радіаторами. За результатами експериментальних досліджень наведена оцінка ефективності системи охолодження трактора «БЕЛАРУС-80.1» з трубчасто- пластинчастим латунним і трубчасто-пластинчастим алюмінієвим радіаторами. Автором статті запропоновано методику та виконано розрахунок температури охолоджуючої рідини на виході з двигуна при зміні коефіцієнта теплопередачі.