Удосконалення роторного розкидача органічних добрив - Мельник, В.; Романашенко, О.; Анікеєв, О.; Фесенко, Г. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Приведено аналіз роторних розкидачів двофазної технології внесення органічних добрив, на основі якого виявлені можливості підвищення ефективності їх використання. Запропонований удосконалений роторний розкидач органічних добрив підвищеної рівномірності їх внесення і пониженими витратами механічної енергії. Обґрунтовано розкидач з підвищеною ефективністю внесення органічних добрив по двофазній технології, а саме підвищення рівномірності розподілення органічних добрив по ширині розкидання і зниження при цьому витрат механічної енергії. Органічні добрива при потраплянні на робочі органи розкидачів здатні ущільнюватися та в деякій мірі демпфірувати під час сходу з них. Внаслідок цього витрачається велика кількість енергії на привід робочих органів. Запропонований удосконалений роторний розкидач органічних добрив, де внаслідок ударної взаємодії лопатей з органічними добривами витрачається невідновлювальна енергія, що знижує ефективність застосування машини. Для розподілення органічних добрив із куп застосовують комбіновані машини, які під час роботи утворюють із куп валки і розкидають їх по поверхні поля. Показники роботи цих машин залежать від конструктивних особливостей їх робочих органів. Виконання роторного розкидача з можливістю взаємодії лопатей та викидних порогів забезпечує призупинення лопатей при їх заповненні добривами, накопичення пружним елементом механічної енергії з подальшим її використанням для підвищення рівномірності розподілення органічних добрив з пониженими витратами енергії.