Удосконалення робочих органів ротора розрихлювально-сепаруючої грунтообробної машини які забезпечують мінімальні витрати енергії на його роботу - Сиромятников, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Обґрунтовано форму ножа ротора грунтообробної машини яка забезпечує мінімальні витрати енергії на його роботу. Розглянуто роботу робочих органів ротора розрихлювальне-сепаруючої грунтообробної машини в трьох положеннях щодо грунту і сепаруючої решітки. Визначено три фази роботи: від моменту входження ножа в грунт до сепаруючої решітки, моменту руху ножа над сепаруючою решіткою, від моменту руху ножа над сепаруючою решіткою і до виходу з грунту. Крутний момент ротора визначено відстанню від поверхні грунту елементарної площадки, радіусом ротора, кутом між напрямком дії нормальної сили і перпендикуляром до радіусу обертання сили, силою тертя елементарної площадки, радіусом обертання елементарної площадки.