Удосконалення копіювальних систем ґрунтообробних машин - Пархоменко, Г.; Пархоменко, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Метою досліджень є скорочення витрат енергії на обробіток ґрунту. Якість обробки ґрунту не повинен погіршуватися. Механічні пристрої не є ефективними. Робочі органи мають переміщуватися автоматично. Автоматичні пристрої можна розділити на дві групи: прямої і непрямої дії. Переважно непрямий вплив. У статті представлений аналіз автоматичних пристроїв, застосовуваних для обробки ґрунту. Копіювальні пристрої можуть бути гідравлічними, електрогідравлічними і пневматичними. Гідравлічні пристрої дешевше електричних і пневматичних. Гідравлічні пристрої мають більш високу питому енергонасиченість. Вага гідравлічних елементів завдяки високій енергонасиченості в 7-10 разів менше ваги електричних елементів тієї ж потужності. Обрано гідравлічні копіювальні пристрої. Наведено результати удосконалення копіювальних гідравлічної системи машин для обробки ґрунту в рядах багаторічних насаджень, застосування яких дозволить знизити витрати енергії на 49%. Проаналізовано недоліки існуючих гідравлічних копіювальних систем, що керують робочими органами для обробки ґрунту. Встановлено, що трапецеїдальний механізм залишає найменшу необроблену площу ґрунту. Інші механізми залишають необроблену площу в 1,37-1,46 рази більше, ніж трапецеїдальний. Розроблено конструкцію гідророзподільника. Розглянуто робочий процесс запропонованої гідравлічної копіювальної системи, яка характеризується підвищенням тиску тільки в штоковій порожнини гідроциліндру. Позитивний ефект зниження витрат енергії може бути збільшений шляхом раціонального вибору параметрів робочого органу.