Дослідження складу зернового вороху районованих на території Житомирської області основних зернових культур - Стельмах, В.; Самчук, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлено результати досліджень складу зернового вороху (ЗВ) поширених зернових культур районованих в зоні лісостепу Житомирської області, а саме, таких як – озимі пшениця та ячмінь, соя, соняшник та кукурудза. Склад зернового вороху визначався у відповідності до ДСТУ 4138-2002. Дослідження проводились після обмолоту, поширеними на даний час в Україні, зернозбиральними комбайнами наступних марок: «Палессе КЗС-1218», «РСМ-142», «Case International-1666» та «Claas Lexion-480». В результаті проведених досліджень у ЗВ вищенаведених культур виявлено 10 видів бур’янів, а також зернові і рослинні рештки та мінеральні домішки (грунт). Встановлено, що відсоток засміченості озимої пшениці, в залежності від марки комбайна, знаходиться в межах 0,23% ... 5,84%. При чому, мінімальний відсоток засміченості показав комбайн «Claas Lexion-480» – 0,23%, максимальний – комбайн «РСМ-142» – 5,84%. По озимому ячменю, відсоток засміченості знаходиться в межах 0,48% ... 1,83%. Мінімальний відсоток засміченості показав комбайн «Claas Lexion - 480» – 0,48%, максимальний – комбайн «КЗС-1218 Палессе GS-12» – 1,83%. Відсоток засміченості сої знаходиться в межах 1,05 % ... 1,56 %. Мінімальний відсоток засміченості показав комбайн «КЗС-1218 Палессе GS-12» – 1,05%, максимальний – комбайн «Case International – 1666» – 1,56%. Відсоток засміченості соняшника знаходиться в межах 1,59 % ... 3,97 %. Мінімальний відсоток засміченості показав комбайн «Claas Lexion - 480» – 1,59%, максимальний – комбайн «РСМ-142» – 3,97%. Відсоток засміченості кукурудзи знаходиться в межах 0,57 % ... 1,47 %. Мінімальний відсоток засміченості показав комбайн «Claas Lexion - 480» – 0,57 %, максимальний – комбайн «РСМ-142» – 1,47%. Отримані дані щодо складників ЗВ в сукупності з їх аеродинамічними параметрами будуть використані при розробці повітряного сепаратора з двоступеневою системою очистки ЗВ.