Вплив зовнішнього електромагнітного поля на фізиологічні процеси обміну у плодах фруктів - Бородай, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Розглянуто можливість уповільнення процесів дихання рослинних клітин за допомогою високочастотного електромагнітного випромінювання, яке дозволяє збільшити строки зберігання й зберегти якість продукції. Для уповільнення процесів дихання і збільшення термінів зберігання плодоовочевої продукції було розглянуто процес перенесення іонів і протонів через мембрану клітини. Визначення чисельних значень біотропних параметрів інформаційного електромагнітного випромінювання для інгібування синтезу етилену, що виділяється плодоовочевою продукцією, на основі моделей, що описують процес дихання рослинної клітини під впливом електромагнітного випромінювання. Для гальмування інтенсивності дихання плодів описано процес регулювання переносу іонів і протонів через мембрану мітохондрій. Отриманий вираз для щільності струму через мембрану клітини, що дозволяє визначити частоту електромагнітного випромінювання і наведений потенціал на мембрані, які призводять до блокування дихання плодів в процесі їх тривалого зберігання. Теоретичні розрахунки значень біотропних параметрів електромагнітного поля для максимального блокування руху іонів через канали в мембрані клітини дорівнюють електромагнітним випромінюванням із частотою 33,5…36 ГГц, а штучно створений потенціал на мембрані не повинен бути більшим 120 мВ. Вплив зовнішнім електромагнітним випромінюванням з оптимальними параметрами підвищує імовірність можливого блокування каналів руху іонів практично в 7-8 разів. Відповідно таких умов буде вповільнюватися й обмін речовин на рівні мембран клітки й процес їх дихання, що природно позначиться на строках зберігання фруктоовочевої продукції.