Аналіз проблем підвищення енергоефективності аграрного виробництва - Мельник, В.; Цимбал, Б. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
Під час аналізу проблем підвищення енергоефективності було встановлено, що споживання енергії в світі зростає, в тому числі нафтопродуктів зменшується, що свідчить про заміну нафтових продуктів на інші види енергії та глобальні економічні кризи. Використання електрики в світі зростає та відповідно до проведеного прогнозу буде зростати. Використання вугілля, природнього газу, біопалива та відходів в світі збільшиться, а також енергії вітру, сонця та інших, в тому числі в сільському та лісовому господарстві.Використання палива та електроенергії на фермах є настільки ж важливим для сталого розвитку та економії енергії, як використання ґрунту та води. Енергоефективність є невід’ємною частиною сталого сільського господарства. Агропродовольчі мережі потребують великої кількості енергії та утворюють різні відходи, які можуть бути використані для виробництва енергії. У глобальному масштабі енергоємність у сільському господарстві помітно збільшилася. Прогрес у енергоефективності, який вже відстає, стикається з подальшими невдачами від пандемії Covid-19. Споживання енергії сільським господарством становить лише незначну частину загального кінцевого споживання енергії в Європі. Більше того, споживання енергії в сільському господарстві за останні 20 років швидко зменшилось. Однак серед країн-членів ЄС є суттєве інше. Немає єдиного рішення щодо підвищення енергоефективності у сільському господарстві.Зменшення енергоспоживання в деяких країнах ЄС свідчить про спад виробництва (в пострадянських країнах) або про використання енергоощадних та не значного зсування енергоефективних технологій (розвинутих країнах), але суттєве збільшення в деяких країнах свідчить про збільшення виробництва, без значного використання енергоефективих технологій. Виробництво відновлюваної енергії на фермах може допомогти зменшити та уникнути викидів, покращити безпеку постачання, принести додатковий дохід для фермерів та призвести навіть до енергозабезпечення. Випуск сільськогосподарської продукції зростає, при цьому заміна традиційних джерел енергії з часом повільно збільшується, але позитивна динаміка спостерігається тільки в напрямку використання сонячної теплової енергії.В Україні в сільському та лісовому господарстві споживання відновлювальних джерел енергії та біопалива зросло. Україна зменшує об’єми сільськогосподарського виробництва повільно та нерівномірно переходить на біопаливо, майже не переходить на альтернативні джерела енергії та зв’язку з підвищенням вартості природного газу замінює його антрацитом або біопаливом. Істотний потенціал зниження енергоємності ВВП України криється в підвищенні енергоефективності сільськогосподарського виробництва, однак реалізація цього потенціалу ускладнена в зв'язку зі специфічними для галузі недоліками: висока енергоємність продукції, що знижує її конкурентоспроможність на ринку; низька енергоозброєність праці, яка не відповідає сучасному рівню розвитку сільськогосподарських технологій та техніки; низький рівень «енергетичної» грамотності населення, що стримує, зокрема, розвиток нетрадиційної енергетики, ресурс якої в сільській місцевості досить високий, низькій рівень дотацій з боку держави на впровадження енергоощадних технологій та нетрадиційних джерел енергіїБуло встановлено проблему, яку необхідно вирішити, а саме підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів шляхом розвитку та впровадження сучасних енергоефективних технологій та обладнання, які будуть потрібними та будуть відповідати сучасним вимогам. У сучасних та високорозвинутих країнах енергоефективність полягає не тільки у використанні ресурсозберігаючих технологій, рекуперації, застосуванням енергоефективних пластикових вікон, утеплення фасадів будівель, в комплексному підході від етапу проектування до введення в дію або експлуатацію певної технології, обладнання чи об’єкта в цілому.Ефективне впровадження політики підвищення енергоефективності та динамічного розвитку альтернативної енергетики з відновлювальних джерел енергії та біопалива надасть можливість нашій державі створити умови для зменшення рівня енергоємності ВВП, оптимізувати структури енергобалансу України за допомогою збільшення обсягів використання відновлювальних джерел енергії та біопалива.В Україні існує проблема підвищення ефективності функціонування енергетичної галузі, яку необхідно комплексно модернізувати всі її складові. Збільшення енергоефективності енергетичної інфраструктури України потребує модернізації комплексно всіх її складових. Модернізувати цю інфраструктури можливо за рахунок певних технологій, пооб’єктно або здійснити системну модернізацію.Всі проблеми енергоефективності не можливо вирішити організаційними заходами, адже перспективним є використання сучасних технологій, технічних заходів, що є другим кроком енергозбереження. Цей крок передбачає суттєві капіталовкладень в енергоефективність та модернізації енергетичної інфраструктури. Питомі капіталовкладення на створення 1 кВт встановленої потужності в 3-4 рази більші, ніж на 1 кВт заощадженої, тому енергоефективність має більш вагому перевагу в порівнянні з удосконаленням енергетики.Враховуючи витрати та вартість енергоносіїв, стан енергетичної інфраструктури, кліматичні та геологічні умови, сучасний рівень енергетичних технологій, в Україні є перспективно розвивати та впроваджувати сучасні технології поновлювальних та нетрадиційних джерел енергії, які є безпечними для навколишнього середовища. Висока енергоефективність сільського господарства має позитивний вплив на зростання рівня життя населення, а також на залучення інвестицій.