Результати експериментальних досліджень картоплезбиральних машин з новим підкопувально-сепаруючим робочим органом - Корнюшин, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Мета. Підвищення якості збирання картоплі картоплезбиральними машинами. Методи. Експериментальні лабораторно-польові дослідження картоплекопача і картоплекопача-навантажувача з розробленим підкопувально-сепаруючим робочим органом, що включає розподільник вороху, виконані за методикою діючих стандартів з випробування картоплезбиральних машин. Результати. Під час експериментальних лабораторно-польових досліджень визначені показники якості збирання бульб і енергетичні характеристики машин з новим робочим органом. Встановлено, що встановлений на машинах підкопувально-сепаруючий робочий орган з розподільником вороху забезпечує зменшення втрат і підвищення чистоти збирання бульб. Висновки. Встановлено, що картоплекопач з розробленим підкопувально-сепаруючим робочим органом, що включає розподільник вороху, при збиранні картоплі з врожайністю 30,6 т/га, яка була посаджена гребеневим способом з міжряддями 0,7 м, забезпечує зменшення втрат бульб в 3,1 разів (втрати 0,8% з розподільником і 2,5% – без розподільника), при цьому пошкодження бульб складало 4,8%, що відповідає агротехнічним вимогам. Встановлено, що копач-навантажувач з розробленим підкопувально-сепаруючим робочим органом, що включає розподільник вороху, забезпечує повноту збирання бульб – до 99,4 %, при цьому чистота бульб у тарі становить – 97,4% (без розподільника – 85,8%) при допустимому пошкодженні бульб 4,6%. Витрати пального при збиранні картоплі на швидкості 3,2-4,7 км/год були в межах 13,7-17,1 кг/га.