Підвищення якості контролю сільськогосподарської продукції як складова управління її якістю - Любимова, Н.; Пузік, В.; Пузік, Л.; Любимова, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
У статті розглядаються питання підвищення якості сільськогосподарської продукції для підвищення її конкурентоспроможності на міжнародному ринку в умовах ринкової економіки України. Система менеджменту якості продукції підприємства передбачає за нормативними вимогами проведення контролюючих операцій. Від їх організації на всіх етапах виробництва, збереження, транспортування згідно вимог споживача залежить якість сільськогосподарської продукції. Як результат професійної організації усього процесу підприємство отримує високі прибутки та показники конкурентоспроможності на ринку.У статті наведені результати використання послідовного чисельного контролю якості сільськогосподарської продукції з метою підвищення її конкурентоспроможності. Концепція послідовного контролю описує багатоступеневий контроль, прикладом якого є ланцюжок: технологічний контроль – контроль відділу контролю підприємства – державний контроль – вхідний контроль споживача. Представлена структура вимірювального контролю, типова контролююча система. При розгляді вхідних та вихідних параметрів системи контролю враховані ризики виробника та споживача. У таблиці наведені параметри вхідного та вихідного потоків системи контролю.Проаналізовані першочергові задачі при побудові статистичної моделі вимірювального контролю, представлена типова контролююча система, структура послідовного контролю та надані її характеристики. Запропонований вид контролю суттєво знижує долю браку в загальній масі продукції. Представлені результати аналітичних залежностей зручні при інженерних розрахунках інших видів чисельного контролю. Отримані загальні результати аналітичних залежностей при організації послідовного контролю можливо використовувати більш широко не тільки специфічно для даного виду продукції, але і для інших видів продукції та контролюючих операцій.