Обгрунтування конструкції обертового тарільчатого розбризкувача - Артьомов, М.; Калюжний, О.; Нетецький, Л.; Ростовський, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Відомі аерозольні (повітряно-рідинні) розпилювачі хімікатів, або їх розчинів, які включають пристрої для подачі розчину із бака, дозатори та вентилятор. Ці розпилювачі мають те достоїнство, що вони забезпечують мало об’ємне обприскування при необхідності застосування малих доз висококонцентрованих хімікатів. Застосування обертових розпилювачів з вертикальною віссю обертання, що забезпечують вузький спектр розмірів крапель і на цій основі отримань монодисперсної ультра малооб'ємних технології з контрольованим розміром і осадженням крапель. Оскільки обертові тарілчаті розбризкувачі дають найбільш вузький спектр крапель, вони забезпечують і легкість регулювання їх розмірів шляхом зміни частоти його обертання. Частота обертання тарілки також впливає і на дальність польоту крапель. Таким чином діаметр плями розпилу залежить від трьох основних факторів – розмірності крапель, частоти обертання тарілки, висоти розташування тарілки від поверхні об'єкта кроплення. Експериментально було визначено, що крім вище перерахованого, форма плями розпилу залежить і від кута відриву краплі від тарілки. Проведені експерименти показали, що кут польоту краплі щодо поздовжньої осі розташування тарілки задає форму плями. Яка може ізменяеться від суцільного до замкнутого кільця (тора). Таким чином встановлюючи сопла під різним кутом можна домогтися рівномірного розподілу крапель по всій площі плями розпорошити. Визначені параметри плями розпилу являють собою вихідні данні для формування агрегату при поверхневого внесення рідких хімікатів. Так при розмірах плями розпилу діаметром 5…6 м та ширині захвату агрегату 24 м знадобиться установка п’яти розприскувачів. Виконання розбризкувача самостійно завершеним вузлом дозволяє використовувати модульне виконання конструкції при розробці та комплектуванні агрегату.