До розрахунку механічних систем активного віброзахисту - Куценко, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Представлена балка з двома типами періодичного закріплення. Розглянуто поширення гармонічних хвиль в такій одновимірній періодичній механічній системі. На основі теорії Флоке для одновимірних періодичних структур отримано розв’язок. Аналіз даного розв’язку показав, що частотним діапазонам поширення хвиль – „вікнам прозорості” - відповідають ділянки дисперсійних кривих, які повністю лежать в площині дійсних значень. Це означає, що «вікна прозорості» обох хвиль утворюють дві системи взаємно доповнюючих частотних інтервалів, тобто, якщо для деякого частотного інтервалу, наприклад для низьких частот збудження, буде поширюватися хвиля в лівій частині балки, то хвиля в правій частині балки розповсюджуватися не буде, та навпаки. Було встановлено цікавий факт, що хвилі в лівій та правій частинах балки не можуть поширюватися одночасно. Для будь-якої частоти збудження завжди поширюється лише одна з вказаних хвиль. Дане явище може бути практично використане для направленого підводу/відводу енергії коливань в системах віброзахисту.