Кінематична невідповідність і динамічна нерівномірність навантаження спарених коліс трактора - Мельник, В.; Довжик, М.; Татьянченко, Б.; Соларьов, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті представлено результати теоретичних досліджень кінематичної невідповідності і динамічної нерівномірності навантаження спарених коліс, їх вплив на реакції з боку ґрунту та втрати потужності трактора. У роботі наведено випадок використання здвоєних коліс з різним тиском у шинах та різним вільним радіусом. У результаті маємо систему паралельних сил, для якої можна записати тільки два рівняння рівноваги статики при чотирьох невідомих реакціях. Задача двічі статично невизначена. Для її вирішення методом сил необхідно скласти два рівняння сумісності деформацій. Деформація ґрунту під шиною може бути визначена одним з методів, які використовуються в розрахунках фундаментів. У нашому випадку при невеликому значенні власної ваги і високій пористості верхнього шару ґрунту можна використовувати наближений метод Розенфельда.