Оцінка тягово-динамічних властивостей на основі прискорення трактора - Артьомов, М.; Лебедєв, А.; Шуляк, М.; Кулаков, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Необхідність проведення оцінки функціонування МТА є однією з важливих задач сучасної науки. З великою ймовірністю можливо стверджувати що, як тягова концепція трактора, так і методи оцінки тягово-динамічних і економічних властивостей потребують змін в умовах сучасного тракторобудування. Особливу актуальність ці питання набувають при оцінці тягових параметрів закордонних тракторів великої енергонасиченості. Звичайні тягові випробування не дають можливості оцінити потенційні можливості тракторів бо реалізувати потужність двигуна через рушії енергонасиченого трактора дуже важко. Також слід зауважити, що класична тягова характеристика не враховує динамічні навантаження трактора під час виконання технологічної операції. В роботі проведений аналіз та виявлений ряд суттєвих недоліків існуючих методів дослідження МТА. Запропонована методика оцінки тягово-динамічних і економічних властивостей тракторів, що надасть можливість враховувати стохастичні навантаження, при виконанні технологічних операцій, та отримати динамічну тягову характеристику. Одним з недоліків запропонованої методики є необхідність досить складної аналітичної обробки результатів експерименту, та досить велике значення для якості отриманих результатів має кваліфікація наукового персоналу. Розроблено аналітичне авторське програмне забезпечення, що дозволяє зменшити складність обробки результатів та дозволяє використовувати наведений метод в сільськогосподарських підприємствах без залучення висококваліфікованих наукових співробітників. Запропонована програма має можливість в режимі реального часу проводити обробку результатів вимірювання та автоматично розраховує значення тягового зусилля, ефективної потужності, швидкості. Результати розрахунків виводяться на екран у вигляді графічних залежностей, також можливо отримати результати в цифрових значеннях для подальшої обробки.