Удосконалення робочого процесу в гідроприводі культиваторів - Пархоменко, С. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Дослідження виконані з метою вдосконалення робочого процесу гідравлічних систем, що стежать грунтообробних агрегатів. В сучасних умовах з'являються нові вимоги до сільськогосподарського гідравлічному приводу. Потрібно вдосконалення гідроприводу. Існує невідповідність між параметрами гідравлічного приводу і його функціональним призначенням. Необхідний аналіз робочого процесу в гідроприводі машинно-тракторних агрегатів при виконанні комплексу польових робіт в різних умовах експлуатації. Робочі органи мають переміщуватися автоматично. У статті представлений аналіз автоматичних пристроїв, застосовуваних у машинах для обробки грунту. Стежать можуть бути гідравлічними, електрогідравлічними і пневматичними. Механічні системи не є ефективними. Гідравлічні системи дешевше електричних і пневматичних. Вони забезпечують кращі енергетичні та якісні показники технологічного процесу обробки грунту. Проведено аналіз робочого процесу в гідроприводі культиваторів КСГ-5 (Росія) і Н-7 (Німеччина). Робочий орган для обробки грунту в ряду дерев при культиваторі КСГ-5 представлений плоскорізною лапою. Культиватор Н-7 оснащений окучником. Виявлено недосконалість конструкції гідроприводу культиватора КСГ-5. При роботі спостерігаються відмови гідравлічної системи, що стежить КСГ-5. Фун кціонування гідроприводу культиватора КСГ-5 призводить до збільшення витрат енергії. У гідроприводі створюється надлишковий тиск. Пропонується знизити витрати енергії за рахунок розвантаження гідроприводу. При певному співвідношенні параметрів механізму переміщення робочих органів під дією сил опору ґрунту прагнуть в ряд багаторічних насаджень і утримуються в ньому без використання гідроприводу. Основна частина енергії витрачається на відведення за допомогою гідроприводу робочих органів з ряду насаджень.