Рівномірність розсіву та інтенсивність покриття ґрунту відцентровими розпилювачами родкидачів добрив - Мельник, В.; Довжик, М.; Татьянченко, Б.; Соларьов, О.; Калнагуз, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Добриво відіграє важливу роль у погоні за максимальним урожаєм, однак не варто забувати й про системи розподілу. Однією з найважливіших характеристик є точність розкидання, тому що нерівномірність процесу може помітно знизити ефективність. У статті розглянуті умови досягнення рівномірності покриття і його інтенсивність, у межах оброблюваної смуги, визначена ширина смуги захвата ґрунту, що покривається відцентровими розкидачами добрив. Більша початкова швидкість часток, що викидаються, приводить до великої ширини захвата ґрунту, оброблюваної відцентровими розкидачами добрив, набагато більше, ніж в інших конструкцій подібного призначення. Рівномірність розподілу матеріалу в межах смуги досягається за рахунок сполучення крапки контакту двох сусідніх факелів розсіювання із точкою падіння частки, що рухається по балістичній траєкторії. Інтенсивність покриття ґрунту добривом залежить від швидкості руху агрегату в осьовому напрямку та продуктивності всієї установки. Наведено класифікацію техніки для внесення добрив. По типу внесених добрив існують розкидачі для органічних добрив, мінеральних і органно-мінеральних. Технологічний процес внесення органічних добрив кузовными розкидачами полягає в подачі пластинчастим транспортером усього обсягу добрив до робочих органів, що розподіляють, установленим у задній частині кузова. Проаналізовано наукові праці по розсіюванню твердих часток відцентровими розкидачами добрив, де докладно розглянуті питання теорії руху сипучого матеріалу по лопатках відцентрових апаратів і його розподіл по поверхні поля. Дослідження впливу форми лопатки на кінематичні параметри руху частки може бути корисним при проектуванні відповідних робочих органів.