Удосконалення технологічних властивостей сільськогосподарського агрегату - Брагінець, М.; Поляков, Б.; Фесенко, Г.; Поляков, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В результаті аналізу конструкційно-технологічних показників сільськогосподарських агрегатів на базі серійних тракторів і знарядь, установлена недостатня їх стійкість під час маневрових рухів, що знижує показники роботи при виконанні ними різних технологічних операцій, особливо при міжрядному обробітку грунту начіпними агрегатами. Причиною цьому, як виявилось, є те, що приєднані до остова трактора верхня і нижні тяги начіпки сприймають порушення прямолінійності його руху і передають їх на начіпне знаряддя. Внаслідок цього начіпне знаряддя змінює своє положення в горизонтальній площині відносно заданого, знижуючи тим самим стійкість руху агрегату. Крім того, повздовжні коливні рухи трактора, які виникають при роботі на полі з нерівним рельєфом, передаються на начіпне знаряддя, спричинюючи його відхилення у верхньому напрямку, що також знижує стійкість руху такого агрегату. При установленні передніх шарнірів тяг начіпки на кожусі вала коліс трактора таким чином, щоб горизонтальні осі їх симетрії були сполучені між собою, призупиняється передача повздовжніх коливних рухів трактора на начіпне знаряддя. При цьому, розташування кріплень передніх шарнірів за межами осі симетрії вала з кожухом при порушенні прямолінійного руху трактора спричинює зміщення начіпного знаряддя від заданого напрямку, що погіршує стійкість сільськогосподарського агрегату, а отже і показники його роботи. Підвищити стійкість руху сільськогосподарського агрегату можливо за умови жорсткого з’єднання кожного переднього кінця тяг начіпки з додатковим кронштейном, приєднаним рухомо своїми шипами до шарніра на кожусі вала коліс трактора з розташуванням осі симетрії шипів в одній площині з віссю симетрії вала з кожухом. Виходячи із цього запропоновано удосконалений сільськогосподарський агрегат з покращеними маневровими властивостями, а саме з підвищеною стійкістю руху за рахунок оптимізації умов приєднання начіпного знаряддя до трактора.