Спосіб підвищення ефективності процесу очищення запиленого повітряного потоку циклоном аспіраційних систем зернових сепараторів - Гаєк, Є.; Бекетова, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У роботі наведені результати експериментальних досліджень розробленого циклону. Для цього були досліджені наступні фактори: швидкість повітряного потоку, відстань між дисками, кут нахилу лопаток завихрювача, ширина відкриття жалюзі, частота обертання ротора електродвигуна і розмір частинок дисперсної фази. В результаті яких були отримані діапазони варіювання існуючих апаратів випливає, що найбільш перспективним напрямком підвищення ефективності роботи аспіраційних систем є комбінування пристроїв різного принципу дії. Авторами запропонована конструкція прямоточного циклону з активним ротором, на якому встановлений лопатевий завихорювач. Він призначений для додавання дисперсним часткам пилу траєкторії відводить їх через жалюзі з робочої зони апарату. Залишившиїся дисперсні частки в запиленому повітряному потоці за допомогою дискового доочисника також відводяться через жалюзі. Очищений повітряний потік між дисками і відвідним отвором всередині дисків проходить до вихідного патрубка. Реалізація перспективного способу комбінуванням пристроїв різного принципу дії полягало у створенні циклону з багатодисковим доочисником. Конструкція передбачає вплив сил інерції і гравітації на дисперсну фазу. Розроблений циклон призначений для очищення запиленого повітряного потоку від часток домішок і пилу. Встановлюється другою ступінню доочищення на жалюзийно інерційний віддільник. Таким чином, розроблений циклон має два ступені очищення. У першій, за рахунок дії лопатевого завихорювача відокремлюються важкі і великі частинки домішок, а в другій, за рахунок дії багатоярусних дисків повітряний потік доочищується від дрібнодисперсної фази. Ефективність очищення запиленого повітряного потоку залежить від розміру частинок дисперсної фази. Для експериментальних досліджень використовувалася крупно-і дрібно-дисперсна фаза. В ході досліджень були отримані залежності коефіцієнта очищення розробленого циклону від досліджуваних факторів. В результаті яких розроблений циклон показав високий коефіцієнт очищення η = 75 - 95%.