Закони вільного руху вагомою матеріальної точки в спокійній ізотропної газоподібному середовищі - Мельник, В.; Анікєєв, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Розглядається вільний рух матеріальної частки, що має власну вагу і займає об’єм, в спокійному газоподібному ізотропному середовищі. Сила опору середовища прийнята пропорційною квадратові лінійної швидкості. Одержано рівняння довжини шляху частки та затрат енергії на подолання сил опору середовища. Інтегральні вирази для поточних декартових координат приведені до компактної форми у вигляді визначених інтегралів.