Дослідження мінливості розмірних характеристик насіння зернових культур - Нанка, О.; Бакум, М.; Крекот, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Мінливість розмірних характеристик зернових культур оцінювали геометричними розмірами зерна: товщиною, шириною та довжиною, їх статистичними характеристиками та еквівалентним діаметром. Для отримання достовірних даних об’єм вибірки брали по 100 зернин кожного виду. Вихідним матеріалом для дослідження використовували зерно злакових культур, переважно селекції інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААНУ, які широко використовуються як в Харківській області, так і по всій Україні: озимої м’якої пшениці сорту Харус, урожаю 2017 р; ячменю сорту Фенікс, урожаю 2017 р; жита озимого сорту Харківське 98, урожаю 2016 р; вівса сорту Нептун, урожаю 2017 р. Усереднені значення товщини, ширини та довжини зернин всіх досліджуваних культур відрізняються за величиною, що відповідає їх видовженій формі: найменша товщина 1,46 мм, ширина – 2,37 мм і найбільша довжина – 4,65 мм. Середньоквадратичні відхилення для усереднених розмірів досліджуваного зерна змінюється від 0,24 мм для ширини , 0,36 мм для товщини і до 1,31 мм для довжини. Це визначає зміну коефіцієнтів варіації середніх розмірів досліджуваного зерна від 10,13% для ширини, 24,66% для товщини і до 28,17% для довжини зерна зернових культур. Середній об’єм зернини найменший у жита – 27,21 мм3, а у пшениці він більший лише на 0,21 мм3, у ячменю на 1,59 мм3, а найбільший у вівса і дорівнює 31,52 мм3. Середній об’єм зерна для всіх досліджуваних зернових культур становить 28,74 мм3. Середній еквівалентний діаметр найменший теж у зерна жита озимого сорту Харківський 98 і дорівнює 3,73 мм, що на 0,08 мм менше середнього значення еквівалентного діаметра для всіх зернових культур які досліджувались. Середній еквівалентний діаметр пшениці м’якої озимої сорту Харус більший від зерна жита озимого сорту Харківський 98 лише на 0,03 мм, зерна ячменю сорту Фенікс більший на 0,08 мм, а зерна вівса сорту Нептун на 0,19 мм.