Дослідження енергетичних параметрів функціонування багатоелементних машинно-тракторних агрегатів - Антощенков, Р.; Антощенков, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
17 В роботі пропонується обґрунтування методу дослідження енергетичних параметрів функціонування багатоелементних машинно-тракторних агрегатів довільних структур. Досліджені енергетичні показники ефективності функціонування МТА. Запропоновано визначення прямих та непрямих витрати енергії, що безпосередньо пов’язані з виконанням сільськогосподарських робіт. Визначення прямих та непрямих витрат енергії при виконанні робіт виробництва продукції рослинництва дозволяє енергетична оцінка, що проводиться з метою визначення балансу потужності та правильності вибору енергетичного засобу для с.-г. машини або визначення тягової характеристики для трактора. Сукупні енергетичні витрати при використанні МТА складаються з прямих витрат витраченого пального та живої праці, а також непрямих витрат, що відбувається в машинах, енерговитрат на ремонт та обслуговування агрегату. Одним з основних показників ефективності реалізації механізованих процесів у рослинництві є величина витрат енергії на одержання продукції. Енерговитрати на технологічний процес основної обробки ґрунту (оранка, дискування, боронування) дорівнюють сумі питомих енерговитрат на окремих операціях. За енергетичний критерій ефективності виробництва продукції по різних технологіях прийнято використовувати мінімум сумарних енерговитрат виробництва продукції або мінімум питомих енерговитрат. Елементи МТА такі як двигун, трансмісія, рушії та сільськогосподарські машини мають різноманітну структуру та способи з’єднання та відповідно передачу і витрату енергії, тому вони розглядались, як об’єкти що витрачають енергію та мають математичний опис цих втрат. Розглядались найбільш поширені способи з’єднання математичних моделей елементів МТА: паралельне з'єднання, послідовне та з’єднання зі зворотнім зв’язком. Розраховані витрати енергії на функціонування згідно до запропонованої методики на прикладі трактору John Deere 8345R, бункеру для посівного матеріалу John Deere 1910 та сівалки John Deere 1895.