Дослідження факторів впливу на рівномірність глибини обробітку ґрунту при дискуванні - Зубко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті дослідженні агротехнічні вимоги до машинних агрегатів з дисковими робочими органами, які сьогодні використовуються для дослідження якості виконання механізованої технологічної операції. За результатами досліджень доведено, що деякі показники, в сучасних умовах, втратили свою актуальність і необов’язкові для дослідження, адже їх заміняють системи електронного контролю. Натомість встановлені показники, які істотно впливають на розвиток кореневої системи рослини і, як слідство, на реалізації біологічного потенціалу агрокультури і раніше не враховувались. У матеріалах статті приведені результати проведених досліджень показників роботи машинних агрегатів у польових умовах при обробітку ґрунту дисковими робочими органами в різних господарствах Сумської області. Досліджені як машини вітчизняного виробництва, так і іноземного: МТЗ 892 + УДА-2,4, New Holland + Quivogne APXTL 36, ХТЗ 17221 + УДА-3,1, Fendt 360 + Fradit 6000, К 701 + СОЛОХА, Т-150 + УДА-3,8, John Deere 8400 + БДТ-10, Т-150К + БДТ-7,0А, Fendt 936 + БГР 6,7, Case 270 + БГР 4,2. Під час дослідження показників якості роботи машинних агрегатів при виконанні дискування використовувались різні методики та прилади, які максимально забезпечували точність досліджень. За мету ставилось дослідити існуючі та альтернативні способи регулювання глибини обробітку машинами з дисковими робочими органами, за умови забезпечення оптимальних умов для росту і розвитку аграрної культури. Таким чином, провели дослідження і отримали результати щодо регулювання глибини швидкістю проведення дискування, зміною кута атаки робочих батарей та використання додаткового баласту, закріпленого на рамі машини.