Енергетична оцінка роботи комплексів машин при внесенні добрив - Мельник, В.; Романашенко, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі проаналізовано технології і технічні засоби внесення органічних добрив. На технологію застосування добрив і вибір комплексу відповідних машин суттєво впливають: параметри полів, відстань перевезення та норми внесення. На великоплощадних полях доцільно застосовувати широкозахватні швидкісні агрегати для внесення органічних добрив. При використанні (для підстилки) соломи зернових колосових, доля якої складає 15% від маси екскрементів, збільшується вологоємність гною, зменшуються витрати енергії при його навантаженні і розкиданні, зменшується частка вільної води, покращується санітарний стан гноєсховища. Проведена оцінка роботи комплексів машин за енергетичними показниками. Зі збільшенням відстані перевезення енергетичні витрати зростають значно швидше ніж матеріальні. Енерговитрати на транспортну роботу, що виконується автомобілями, менші ніж тракторами з причепами. Результати досліджень показують, що зі збільшенням норми внесення і зменшенням маси купи якість формування валка підвищується. Значно підвищується надійність і якість роботи розкидачів. Згідно з аналізом технологічних схем внесення добрив наведеним в роботі, для середніх господарств перспективною технологією буде перевантажувальна.Перевантажувальна технологія дозволить відмовитись від перевалочної схеми доставки добрив, за рахунок чого скоротяться втрати азоту в атмосферу.