Оцінка функціональної стабільності гальмових властивостей автомобілів - Подригало, М.; Тарасов, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Стабільність величин моментів, створюваних гальмівними механізмами впливає не тільки на величину гальмівного шляху, а й на стійкість колісної машини. Нерівномірність гальмівних моментів на колесах різних бортів призводить до появи додаткового моменту, що розвертає машину в площині дороги. Виконання найбільш жорстких вимог міжнародних і національних стандартів щодо ефективності гальмування автотранспортних засобів нерозривно пов'язане з необхідністю підвищення енергоємності гальмівних механізмів. Надмірний нагрів гальмівних механізмів призводить до зменшення коефіцієнта тертя μ фрикційних поверхонь і підвищеного зносу фрикційних накладок. Слід зазначити, що не всі застосовувані в автотранспортних засобах типи гальмівних механізмів можуть забезпечити рівномірний розподіл тепла, що генерується по поверхнях тертя. У дисковому гальмі є можливість узгодження зносних характеристик фракційних матеріалів, закону розподілу контактних тисків зі швидкістю ковзання і формою фрикційних накладок, що дає можливість отримати більш рівномірний розподіл температури по поверхнях тертя. Нестабільність розподілу гальмівних сил між бортами або колесами однієї осі, як уже зазначалося вище, призводить до появи моменту, що повертає і заносу машини. Нестабільність розподілу гальмівних сил між осями може привести до небезпеки випереджаючого блокування задніх коліс, що, в кінцевому рахунку, також призводить до заносу машини. Нестабільність характеристик регулятора гальмівних сил може привести до появи випереджаючого блокування задніх коліс при екстреному гальмуванні колісної машини і заносу автомобіля. Причиною появи дорожньо-транспортних пригод за участю автотранспортних засобів є нестабільність їх гальмівних властивостей. У цій статті запро-поновано показники і критерії функціональної стабільності гальмівних властивостей автотранспортних засобів, що дозволяють прогнозувати їх погіршення в процесі експлуатації. Як приклад наведена оцінка функціональної стабільності гальмівних властивостей автомобілів категорії М1.