Імітаційне моделювання переробки сировини та утилізації деревних відходів в тверде біопаливо гнучкими технологіями - Дьяконов, Олексій; Д’яконов, Василь; Полянський, Олександр (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Обґрунтовано структуру моделювання процесів взаємодії ліній виробництва брикетів, дров, газу та деревного вугілля в залежності від розмірно-якісних характеристик зламаних гілок утворених під час рясних снігопадів с дощем. Така структура пропонується для головних технологічних потоків при переробці сировини та утилізації деревних відходів в тверде біопаливо гнучкими технологіями.Методологічною  основою  роботи  є  системний  підхід  до  вивчення  і  опису  процесу функціонування  гнучкого  виробничого  модуля  в  гнучкій  виробничій  системі переробки  деревної  сировини.Встановлено що структура моделювання процесів взаємодії ліній виробництва твердого біопалива, як правило, є складною і розгалуженою.  Крім того, реальні потоки біоматеріалів таких ліній не є найпростішими, що обумовлює необхідність враховувати стахостичність надходження сировини на лініях та стахостичність його обробки в цілому.  Тому дослідження гнучких технологічних процесів біообробних цехів проводиться методом статистичного моделювання. Обґрунтовано що моделювання роботи виробничої системи в режимі реального часу виконується на принципах адаптивного проектування організаційно-технологічної структури гнучких виробничих модулів утилізації деревних відходів в тверде біопаливо та дозволяє підвищити продуктивність проектування і надійність одержання достовірних параметрів.Вперше проаналізовано передумови врахування еколого-економічних суперечностей в імітаційному моделюванні при переробці сировини та утилізації деревних відходів в тверде біопаливо гнучкими технологіями.На основі узагальнень, теоретичних досліджень і розроблених математичних моделей був підготовлений комплекс методичного забезпечення біообробного процесу проектування структури гнучкого виробничого модуля. Вони реалізовані при плануванні обладнання переробки сировини та утилізації деревних відходів в тверде біопаливо.