Засоби механізації в перспективних технологіях вирощування зернових культур - Рожков, А.; Дьяконов, С.; Пахучий, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Проведеними дослідженнями встановлено, що найбільш перспективними технологіями підготовки ґрунту під зернові культури є мінімальні системи і їх різновиди технології «No- till», що засновані на використанні сівалок прямої сівби. В результаті чого запропоновані технологічні схеми сівалок прямої сівби. Наведено результати польових досліджень за визначенням якісних показників роботи сівалок прямої сівби в порівнянні з традиційною технологією. Аналіз результатів глибини загортання насіння в ґрунт показує, що найбільшу кількість насіння за горизонтами закладення на заданій глибині при допустимих агротехнічних відхиленнях від неї (± 15 %) спостерігається у варіанті сівби ґрунтообробною приставкою із зерновою сівалкою. Найменша кількість насіння за горизонтами 0,5-4,0 і 6,0-8,0 см спостерігається у варіанті сівби АПП - 6 з плоскоріжучими лапами-сошниками. Порівнюючи розподіл насіння за горизонтами 0,5-4,0 і 6,0-8,0 см при сівбі в варіанті зерновою сівалкою за традиційною технологією обробки ґрунту і сівбу приставкою з сівалкою винос насіння в верхні і нижні шари ґрунту в другому випадку менше на 26 % і 30 % відповідно. Впровадження запропонованих машин і знарядь дозволить завантажити трактора марки ХТЗ класу 3 т.с., що дозволить провести переоснащення існуючого парку сільськогосподарських машин за рахунок більшої універсальності сівалок і їх меншої вартості.