Польові дослідження борони-лущильника «Дукат-4» з стійками кріплення дисків різної жорсткості - Харченко, С.; Анікєєв, О.; Циганенко, М.; Антощенков, Р.; Качанов, В.; Калюжний, О.; Гаєк, Є.; Сорокотяга, Г. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлені результати досліджень роботи борони-лущильника «Дукат-4» виробництва Лозівського ковальсько-механічного заводу (ЛКМЗ) з стійками кріплення дисків трьох варіантів жорсткості максимальної (1), середньої (2) та мінімальної (3), які забезпечувались конструктивними особливостями кожного з видів стійок. Метою досліджень було визначення впливу на якість роботи «Дукат-4» кожного з видів стійок, а також вплив жорсткості стійок та тягово-енергетичні показники роботи агрегату в складі «Дукат-4» та колісного трактора Т-150К-09. Якість роботи оцінювалась величинами показників середньої глибини обробітку та її рівномірності, а також гребнистістю та ступенем знищення бур’янів. Визначення показників якості роботи, а також тягово-динамічних показників проводились на двох фонах: поле після збирання соняшника (фон 1) та стерньове поле після збирання ячменю (фон 2). Визначення показників якості проводилось у відповідності до стандартних методик [5, 6, 7, 8], а також окремої методики. Тягово-енергетичні показники визначались за допомогою вимірювальної системи, розробленої на кафедрі «Трактори та автомобілі». Кожний з фонів характеризувався вологістю ґрунту, яка була в межах 11,0 -17,4% та твердістю, яка для фона 1 складала 2,25- 4,3 мПа, фона 2 – 2,2-3,05 мПа. Визначення показників якості показало переваги стійок (2) середньої жорсткості по глибині та рівномірності обробітку, про що свідчить значення коефіцієнту варіації – 36,2% в порівнянні зі стійками 1 та 3, що склала 45,3 та 40,0% відповідно. Стійка 2 забезпечила мінімальну гребнистість, а також найбільш високу ступінь знищення бур’янів – 95,0% в порівнянні з 86,5 та 92,7% для стійок 1 та 3. Тягово-енергетичні показники роботи «Дукат-4» зі стійками різної жорсткості виявили перевагу стійок 2 на обох фонах: тяговий опір був найменшим та складав на фоні 1 14900Н, на фоні 2 – 15160Н. Найменшим також було буксування коліс трактора для стійок 2, яке складало 5,0% проти 6,5-8,5% (фон 1), для стійок 1 та 7,0-9,0% для стійок 3.