Машина для рекультивації ґрунтів в зоні ремонту магістральних трубопроводів - Мусійко, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Мережа трубопровідних магістралей в Україні друга за протяжністю в Європі. Її безвідмовна експлуатація забезпечується виключно шляхом капітального ремонту лінійної частини трубопроводів. Виконується ремонт на полосі відводу земель в зоні знаходження трубопроводу, яка повинна бути відновлена для ефективного природокористування. Ремонт трубопроводів зв’язаний зі зняттям поверхневого шару родючого ґрунту, переміщенням його у тимчасовий відвал без перемішування з мінеральним і зворотного переміщення цього ґрунту (рекультивації). Виконання вказаних робіт бульдозерами вкрай небезпечно та пов’язано з перемішуванням родючого ґрунту з мінеральним. Це є недопустимим як з точки зору дотримання агротехнічних вимог так і вимог «Відомчих будівельних норм і правил». За результатами виконаних досліджень створено машину для пошарової розробки ґрунтів що здатна виконувати роботи по рекультивації родючих ґрунтів в зоні ремонту трубопроводів без перемішування родючого та мінерального ґрунту, переміщуючись вздовж трубопроводу не пересікаючи його. Машина включає гусеничний тягач та закріплене на його платформі фрезерно-ланцюгове робоче обладнання, здатне розробляти ґрунт над трубою з шириною захвату до 5,5 м, зрізуючи при цьому шар родючого ґрунту заданої товщини. Товщина шару ґрунту, що зрізується, може регулюватися. Максимальна товщи на шару – 0,9 м. Перевантаження ґрунту у відвал здійснюється криволінійним стрічковим конвеє ром. Рух машини по трубопроводу, без пошкодження останнього, забезпечується системою автоматичного управління та контролю за робочим процесом машини. При роботі машини перемішування родючого та мінерального ґрунту виключається. Продуктивність роботи машини до 800 м3/год.