Інтенсифікація біохімічних процесів у насінні сільськогосподарських культур - Лисиченко, М.; Панкова, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті розглядаються способи підвищення ефективності процесу активізації схожості насіння та росту і розвитку рослин монохроматичним оптичним випромінюванням на основі застосування некогерентного або когерентного (лазерного) випромінювання. В процесі обробки монохроматичним оптичним випромінюванням світловий потік просторово орієнтований відносно зародка насіння, за умови, що промені падають під прямим кутом на зародок, тим самим забезпечується індивідуальний адресний вплив з визначеною дозою опромінювання. Групову допосівну обробку пропонується здійснювати при закладанні насіння у бурти, що покращує зберігання насіння, та у процесі розвантаження бурта у посівний агрегат для посіву, що активізує насіння перед посівом; індивідуальну допосівну обробку - безпосередньо у посівному агрегаті точного висіву перед внесенням у грунт. Використання запропонованого способу забезпечує у порівнянні з іншими способами допосівної обробки насіння адресну доставку монохроматичного оптичного випромінювання до зародка насіння, що впливає на підвищення урожайності, стійкості до захворювань та збільшення строку зберігання насіння сільськогосподарських культур. Біологічна складова запропонованого способу перевірена в лабораторних умовах. Вивчався вплив обробки насіння монохроматичним оптичним випромінюванням червоного діапазону на енергію проростання і лабораторну схожість насіння, динаміку сухої маси эндоспермов і проростків, вмісту запасних сполук та активність гідролітичних ферментів в проростаючого насіння ячменю. В результаті проведеної серії дослідів експериментально показано, що монохроматичне оптичне випромінювання червоного діапазону (λ=660 нм) активізує проростання насіння і прискорює гідролітичні розпад запасних речовин внаслідок стимуляції ферментативної активності, що дає можливість говорити про те що воно приводить до підвищення продуктивності рослин.