Математичне моделювання трібологічних характеристик сумісних матеріалів робочих органів екструдерів для виробництва паливних брикетів у кислотних та лужних середовищах - Войтов, В.; Цимбал, Б. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті представлено аналіз методів і моделей процесів тертя та зношування при абразивному та корозійно-механічному зношуванні. Приведено математичне моделювання трібологічних характеристик сумісних матеріалів робочих органів екструдерів для виробництва паливних брикетів у кислотних та лужних середовищах. Отримано математичну модель залежності загальної швидкості зношування від швидкості зношування під навантаженням, швидкості зношування від негативного впливу абразиву та рівно активної кислотності середовища. Встановлено, що найбільший вплив на швидкість зношування має рівень активної кислотності pH та вміст абразивних частинок у рослинній сировині для виробництва паливних брикетів.