Ефективність очищення запиленого повітряного потоку циклонами на зернопереробних підприємствах - Харченко, С.; Гаєк, Є. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі представлені технічні характеристики зарубіжних пилеочисних пристроїв різних виробників. Машинобудівні компанії Cimbria і Akron, відомі у сфері переробки зернового матеріалу і очищення запиленого повітряного потоку. Рішенням останньої проблеми запропоновані апарати ротаційного принципу дії – циклофени. Аналіз відомих досліджень, спрямованих на підвищення ефективності процесу очищення повітряного потоку, удосконалення пилоуловлюючих пристроїв встановлені наступні способи: інтенсифікацію функцією розподілу частинок у потоці; оптимізацією технологічних параметрів (швидкості і запиленості потоку); поділом потоку; зміною форми елементів конструкції (вхідного патрубка, стінок і т. п.); застосуванням додаткових конструктивних елементів, що змінюють траєкторію руху потоку; застосуванням додаткового повітряного потоку рідини, звукового або електромагнітного полів; циркуляцією запиленого потоку; застосуванням проміжного відбору за допомогою перегородок, криволінійних поверхонь, жалюзі і отворів; регулюванням відбору і з подальшим відведенням уловлених частинок; застосуванням багатоступеневих пиловловлювачів, які розташовані послідовно, паралельно або з’єднані в батарею; комбінуванням пристроїв різного принципу дії. Реалізація перспективного способу комбінуванням пристроїв різного принципу дії полягало у створенні циклону з багатодисковим доочисником Конструкція розробленого циклону передбачає вплив сил інерції і гравітації на дисперсні частинки. Конструктивна схема розробленого циклону з багатодисковим доочисником включає в себе: циліндричний корпус, опори; вал; завихрювач; багатодисковий доочисник; електродвигун; жалюзійний відокремлювач; пилеосадна камера; шлюзовий затвор. В роботі представлені порівняльні характеристики діючих циклофенів і запропонованої розробки, що дозволить створити конкурентоздатний апарат і впровадити у виробництво зернопереробної промисловості.