Моделювання процесу збирання та підготовки до зберігання кукурудзи на зерно - Анікєєв, О.; Калюжний, О.; СировицькийK. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті наведені методичні підходи та результати розробки алгоритмів процесу ефективної системи збирання врожаю з метою оптимізації потужності всіх ланок від збирання до розміщення зерна на зберігання на прикладі одного з господарств Харківської області. У зв’язку з постійним збільшенням орних земель господарств і збільшенням рівня механізації технологічних процесів сучасне землеробство має гостру потребу в якісному науковому супроводі виробничих процесів і впровадженні прийомів агрологістики для забезпечення високого прибутку, продовження терміну служби машинно-тракторного парку та раціоналізації використання фінансових ресурсів і витрат праці. Автори на конкретному прикладі доводять доцільність впровадження елементів агрологістики. Вказані чинники що впливають на потужність. Представлена оптимальна модель збирального комплексу. Авторами розроблена методика рішення задачі на базі MS Excel, яка дає можливість розраховувати продуктивність агрегатів в режимі «експрес», з огляду на простої, поломки і метеорологічні умови, що є максимально наближеними до виробничих умов. Розроблена методика дозволяє також побудувати графіки завантаження агрегатів на кожен день і сумарний графік за весь період, що дає можливість наочно продемонструвати темп зміни виробітку машин, час простоїв і поломок.