Порівняльний аналіз використання тракторів вітчизняного виробництва на традиційній та енергозберігаючій технологіях вирощування сільськогосподарських культур - Мельник, В.; Анікєєв, О.; Купін, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У даній статті викладені результати теоретичних досліджень обґрунтування технологічних систем рослинництва на базі тракторів вітчизняного виробництва для енергозберігаючої технології вирощування с/г культур та виконано порівняльний аналіз використання цих тракторів на традиційній та енергозберігаючій технологіях. Агрегатування цих тракторів передбачено з сільськогосподарськими машинами як вітчизняного, так і іноземного виробництва. Розглянуті можливості використання таких марок вітчизняних тракторів, як ХТЗ-181, ХТЗ-17221, ХТЗ-16131 і ЮМЗ-8040.2М. Вирішення цієї задачі запропоновано з використанням програмного забезпечення MS Excel, розглядаючи умовне господарство з площею ріллі 5000 га, яке за характеристиками максимально наближене до виробничих умов та має 6 сівозмін: 2 семипільні, 2 восьмипільні та 2 десятипільні. Середня площа поля сівозміни складає 100 га. В процесі вирішення цієї задачі складені відповідні технологічні карти на вирощування с.-г. культур для зони Лісостепу України з врахуванням особливостей енергозберігаючої технології. На основі складених технологічних карт побудовані графіки завантаження цих тракторів, за результатами побудованих графіків визначено їх необхідну теоретичну та експлуатаційну кількість з врахуванням коефіцієнтів погодності та технічної готовності. Всі розрахунки кількісного складу МТА на окремих технологічних операціях виконано з врахуванням коефіцієнту завантаження МТА, який враховує ступінь використання фонду робочого часу на виконання технологічної операції і дає можливість усунити можливі простоїв агрегатів ще на стадії розрахунків. В кінці статті розміщені отримані експлуатаційні показники роботи окремих марок тракторів і тракторного парку в цілому протягом року для аналізу ефективності їх використання в умовному господарстві на обох технологіях. Зроблені відповідні висновки щодо отриманих результатів теоретичних досліджень.