Відновлення робочих органів ґрунтообробних знарядь електродуговим навуглецьовуванням - Левчук, О.; Здобицький, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті наведено огляд та аналіз існуючих способів підвищення зносостійкості робочих органів сільськогосподарських машин ручним дуговим наплавленням, автоматичним під флюсом чи в захисному середовищі газів, плазмовим або індукційним наплавленням. Обґрунтовано можливість підвищення зносостійкості нових чи відновлення спрацьованих робочих органів ґрунтообробних машин із застосуванням доступного для широкого загалузварювального обладнання та використання менш дороговартісних матеріалів. Оскільки, зниження затрат на поверхневе зміцнення чи відновлення робочих поверхонь сільськогосподарської техніки відбувається за рахунок підвищення твердості різних типів сталей на основі насичення їх вуглецем під час горіння електричної дуги на зворотній полярності між вугільним електродом і залізною деталлю. Описано особливості технологічного процессу навуглецьовування сталей за використання оміднених графітового та вугільного електродів різного діаметру, загострених під кутом 60 градусів. Експериментально досліджено режими навуглецьовування зразків конструкційної сталі та окреслено шляхи підвищення стабілізації горіння електричної дуги на основі іонізації хімічного елементу та запропоновано процес активації електродів солями калію, а саме карбонатом (К2СО3). Наведено результати зміцнення оброблюваних поверхонь різними способами та встановлено графічну залежність міцності матеріалу від кількості проходів вугільним чи графітовим електродами за величини струму в межах від 135 до 145 А. Також експериментально встановлено, що із застосуванням активованого графітового електрода покращується стійкість горіння дуги, а відповідно і підвищується твердість отриманого покриття (до 61 HRC). Обґрунтовано доцільність зміни існуючого способу активації електроду, для підвищення його ресурсу роботи.