Ефективність сепарування зернових сумішей плоскими віброрешетами з розпушувачами - Півень, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті представлені результати експериментальних досліджень ефективності процесу сепарування зернових сумішей плоскими вібраційними решетами з розпушувачами. Розпушувачі виконані у вигляді ребер та рифлів і встановлені на поперечних перемичках робочої поверхні решета. При вібраціях решета, ребра та рифлі розпушують зернову суміш, збільшують швидкість пошарового руху, що інтенсифікує сегрегацію і процес сепарування. Дослідження проведені на лабораторному вібраційному сепараторі при сепаруванні зернових сумішей пшениці та ячменю. Встановлений вплив конструктивних параметрів розпушувачів, питомих завантажень решета, розмірів проходових частинок на ефективність сегрегації. Для паспортних режимів роботи вібраційних сепараторів обґрунтовані конструктивні параметри розпушувачів. Встановлено, що застосування розроблених розпушувачів інтенсифікує процес сегрегації і підвищує його ефективність на 30 %. Проведено порівняння теоретичних та експериментальних результатів дослідження процесу сегрегації. Питома продуктивність вібраційного сепаратора з розробленими решетами на очищенні насінного і продовольчого зерна зросла на 20-25%.