Аналіз регулювання якості електричної енергії як складової якості електропостачання сільськогосподарських споживачів - Трунова, І.; Потикун, Н. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
В статті проаналізована якість електроенергії у сільськогосподарських районах, базуючись на статистичних даних Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зроблено висновок, що якість електроенергії у сільській місцевості значно гірша, ніж у містах, що впливає на ефективність електрифікованих технологічних процесів сільсько-господарського виробництва. Також проаналізовані основні напрями регулювання якості електро-енергії в Україні - впровадження стандартів та мінімальних вимог щодо якості електроенергії, реалі-зація компенсацій та штрафів, інформування та встановлення зобов’язань. Зроблено висновок, що є необхідність прийняття актуальних редакцій стандартів, які гармонізовані з європейськими стан-дартами. Також виявлена незадовільна ситуація з відсутністю у базах нормативно-технічної докуме-нтації стандартів щодо електромагнітної сумісності обладнання в той час, коли вони є чинними в Україні. Аналіз прав споживачів щодо отримання якісної електроенергії та компенсацій внаслідок невиконання гарантованих стандартів якості електропостачання, які стосуються якості електроенер-гії, показав, що захист прав споживачів з впровадженням стандартів якості електропостачання пок-ращився. А впровадження дієвого механізму надання компенсацій споживачам за невиконання га-рантованих стандартів є одним із заходів регулювання, який має за мету також і покращення якості електроенергії. Аналіз обов’язків споживачів щодо використання електроустановок, які не погіршу-ють якість електроенергії та усунення причин, якщо це відбулося, показав, що контроль за виконан-ням цих обов’язків утруднений внаслідок незадовільної ситуації з наявністю певних стандартів з електромагнітної сумісності та незадовільним забезпеченням приладами контролю якості електро-енергії певного класу вимірювань у Операторів систем розподілу.