Показники якості грунтообробної машини стратифікатора з розрихлювально-сепаруючим пристроєм при вирощуванні буряків - Сиромятніков, Ю.; Сиромятніков, П.; Семенцов, В.; Цюрюпа, Р.; Віцотенко, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
В результаті обробітку ґрунтообробною машиною стратифікатора з розпушувально-сепаруючим пристроєм відбувається розшарування ґрунту на чотири підшари: наднасінневого, насінневого, піднасінневого та підорного. З наднасінневого підшару повністю видалені окремі грудки ґрунту розміром більше 20 мм. У насінневому підшарі утворюється найбільш цінна в агрономічному відношенні структура ґрунту, розміри яких не перевищують 3-х кратного розміру насіння, щільність створеного піднасінневого підшару не перевищує 1,25 г/см3. Підорний підшар не має щільності більше 1,3 г/см3 та твердості в плужній підошві більше 3 МПа, що забезпечується основною обробкою грунту перед посівом. Визначено, що машина для оптимізації агрофізичних властивостей орного шару ґрунту дозволяє порівняно з традиційними культиваторами підвищити коефіцієнт структурності приблизно у 2,5 рази. Актуальність полягає в тому, що обробіток ґрунту з використанням ґрунтообробної машини стратифікатора з розпушувально-сепаруючим пристроєм дозволить удосконалити методи передпосівного обробітку ґрунту для покращення його агротехнічних якостей, виключивши такі технологічні операції як боронування та культивацію, та провести підготовку ґрунту до посіву. Використання експериментальної грунтообробної машини стратифікатора з розрихлювально-сепаруючим пристроем для передпосівної підготовки ґрунту при вирощуванні цукрових буряків у порівнянні з традиційними знаряддями за рахунок покращення якості обробки ґрунту дозволяє отримати всхожість раніше на 3–4 дні та забезпечити краще збереження вологи у ґрунті на 3–4%, а також суттєво знизити засміченість посівів та підвищити врожайність. Крім того дослідження показали, що протягом усього вегетаційного періоду розвитку рослин агрофізичні параметри шару грунту, що оброблявся, зберігали відносну стабільність.