Аналіз проблеми якості обробки в установках для електромагнітної обробки зернової продукції - Кунденко, М.; Вахоніна, Л.; Руденко, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2022)
Світова спільнота зіткнулася з потребою ефективного заміщення хімічних методів обробки зер-нової продукції у зв’язку з ростом тяжких захворювань та екологічною небезпекою від їх застосуван-ня. Вимогами до даних методів є повна конкуренто спроможність, екологічність та безпека для лю-дини. Аналізуючи дану проблему актуальними методами в такій ситуації виступають електрофізич-ні методи обробки насипних середовищ. Особливо якісно та перспективно себе показує метод опромінення насипного середовища електромагнітним полем високої та надвисокої частоти. При-вабливість даного методу полягає в відсутності протипоказань для навколишнього середовища та організму людини, можливістю одночасно виконувати знезаражуючу та стимулюючу дію на зернову масу. Оброблена зернова маса електромагнітним полем високої та надвисокої частоти показує на практиці кращі показники при зберіганні та високу біологічну активність в процесі проростання. Вплив електромагнітного поля на живі організми частково досліджений та проаналізований, що спонукає активний інтерес до даної методики опромінення. Однак відсутність універсальних моделей, що враховують всі складові явищ, які діють на клітинному рівні під час впливу на тканини та біологічні рідини не дозволяє якісно удосконалити існуючі типи установок. Підтвердження даної теорії унемо-жливлюється без аналізу існуючих конструкцій для знезараження та передпосівної стимуляції зер-нової продукції. Тому для покращення та удосконалення процесу опромінення зернового матеріалу електромагнітними полями високої та над високої частоти були проаналізовані установки для опро-мінення зернової маси та виокремлені їх переваги та недоліки.