Аналіз методик проектування сільськогосподарських машин - Зінько, Р.; Шуляк, М.; Скварок, Ю.; Глобчак, М. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2021)
Проектування машин, які б забезпечували ефективну виконання технологічних процесів в малих фермерських господарствах, дасть змогу реалізувати потрібні механізовані процеси з мінімальними капіталовкладеннями, що важливо при високій вартості сільськогосподарської техніки і малих площах фермерських господарств. Зараз відсутні методології створення сільськогосподарських машин з урахуванням широкої низки чинників функціонування в реальних умовах експлуатації. При проектуванні машин слід враховувати технологічні процеси, в яких задіяні машини, та умови експлуатації на основі критеріїв якості з використанням методів системного проектування на різних стадіях створення машин. Зміна способу реалізації операції машиною може привести до зміни і самого технологічного процесу. Тобто критична величина зміни структури машини як технічної системи призводить до якісної зміни в технологічних процесах. Як і навпаки: якісні зміни в формуванні технологічних процесів ведуть до змін в машинах, які задіяні в них. Оцінкою величини і якості змін слугують критерії, що формуються на основі потреб технологічного процесу або суспільних потреб. Використання методів системного проектування на різних стадіях створення машин дозволило б пропонувати якісно нові підходи до конструкції машин, намічати нові шляхи їх реалізації. Для реалізації цих методів доцільно скористатися методом почленної диз’юнкції для вибору структури машини за заданим критерієм. Наведено приклад вибору типу копача бурякозбирального комбайна на основі заданого критерію ефективності з використанням механізму почленної диз’юнкції.