Оптимізація параметрів робочих органів машин для вирощування та збирання цукрових буряків - Курило, В.; Пришляк, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті викладено удосконалені агротехнічні заходи вирощування та збирання цукрових буряків, що забезпечують підвищення якості передпосівного обробітку ґрунту, сівби насіння, ефективності дії мінеральних добрив та гербіцидів і, в зв’язку з цим, створення більш сприятливих агрофізичних умов для росту і розвитку рослин, підвищення врожайності цукрових буряків та зменшення витрат на виробництво. Представлено розроблені технологічні процеси та оптимізовані параметри робочих органів машин для вирощування і збирання цукрових буряків: проведення локального внесення мінеральних добрив, передпосівного обробітку ґрунту та сівби насіння одним агрегатом за один його прохід, боротьбу з бур’янами шляхом обприскування посівів гербіцидами у фазі формування рослинами бур’янів сім’ядоль, пошарового розпушування ґрунту в міжряддях до змикання листя в суміжних рядках, створення необхідних умов для росту і розвитку цукрових буряків та забезпечення елементами живлення рослин протягом періоду вегетації під час найбільшої їх потреби, догляду за рослинами цукрових буряків на важких за механічним складом ґрунтах та після випадання значної кількості опадів і підвищення щільності ґрунту, міжрядного обробітку ґрунту з підгортанням рослин у рядках, збирання буряків з підкопуванням коренеплодів для умов підвищеної щільності і низької вологості. Доцільність інноваційних розробок підтверджена проведеними експериментальними дослідженнями у польових умовах. Результати досліджень можуть бути використані для удосконалення та оптимізації зональних технологій і технічних засобів для вирощування і збирання цукрових буряків, а також у навчальному процесі під час підготовки майбутніх агроінженерів до інноваційної проектної діяльності.