Лабораторно-польові дослідження ефективності впливу сортування насіння за розмірами на урожайність сафлору - Бакум, М.; Крекот, М.; Михайлов, А.; Козій, О.; Майборода, М.; Пузік, В.; Чалая, О.; Безпалько, В.; Панкова, О.; Гробов, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Однією з перспективних культур для посушливих умов сходу України є сафлор красильний. Але технологія його вирощування в Україні розроблена недостатньо. Немає чітких рекомендацій виробництву за термінами, способами, нормами посіву та вимогами до посівного матеріалу, в тому числі і до фракційного складу насіння культури. Сортування насіннєвого матеріалу за розмірами – відома складова підготовки високоякісного посівного матеріалу, ефективність впливу якої на урожайність сафлору вивчена ще не в повній мірі. Для визначення закономірності формування продуктивності сафлору красильного в залежності від розмірів висіяного насіння виконані лабораторно – польові дослідження. Для перевірки впливу розмірів насіння на врожайність сафлору відсортовані три фракції: велике насіння (сходова фракція решета з круглими отворами діаметром 5,0 мм, яка становила 18,24% від маси вихідного матеріалу), середнє (сходова фракція решета з прямокутними отворами шириною 3,0 мм, яка становила 58,21% від маси вихідного матеріалу), дрібне (проходова фракція решета з прямокутними отворами шириною 3,0 мм, яка становила 23,55% від маси вихідного матеріалу). На основі показників росту і розвитку, структури врожаю та врожайності, що були отримані при вирощуванні насіння сафлору різного фракційного складу, встановлено, що найбільш оптимальним є використання у сівбі середньої фракції насіння сафлору. Таке насіння мало найбільший показник врожайності, при достатньо високих показниках росту і продуктивних якостей та найкращий показник виживаємості рослин.